Правила і кордони | Bilingual STEM School Правила і кордони - Блог - Bilingual STEM School

Правила і кордони

Правила і кордони
Ірина Сороката

Ірина Сороката

Вчитель

🤔 Коли дитина порушує правила і кордони, поводиться не так, як очікують дорослі, важливо заохотити її до виконання правил. Покарання можуть дати короткочасний ефект. Якщо Ви бажаєте закріпити добру поведінку дитини, дотримуйтеся таких рекомендацій:

✅ Якщо дитина збуджена чи/або проявляє агресію, м’яко зупиніть її і попросіть сісти. Обговоріть ситуацію. Поговоріть про причини і розкажіть про можливі наслідки.

✅ Формулюйте вимоги до дитини у позитивній формі: “зупинись” замість “не біжи”, “припини штовхатися” замість “не штовхайся”, “говори тихіше” замість “не кричи”.

✅ Дітям подобаються чіткі і зрозумілі правила. Їм потрібна послідовність. Якщо встановлюєте правило, не змiнюйте його впродовж дня/тижня.

✅ З кожного правила бувають виключення. Наголосіть, коли робите виключення, і чому ви його робите саме зараз.

✅ Важливо, щоб усі дорослі в родині (батьки, бабусі, дідусі) ставили до дитини однакові вимоги. Дитині непросто призвичаїтися до дисципліни, коли один дорослий щось забороняє, а інший нехтує цю заборону. Непослідовність дорослих дизорієнтує дитину.

✅ Розуміння наслідків своєї поведінки формується у дитини поступово. Обговорюйте з дитиною поведінку героїв казок, мультфільмів, оповідань.

✅ Хваліть дитину за хорошу поведінку і обговорюйте з нею наслідки її вчинків та непослуху.

✅ Зберігайте емоційний зв’язок. Якщо ви не схвалюєте поведінку дитини, попри все будьте поряд з нею. Дитина повинна відчувати себе в безпецi.

https://www.instagram.com/p/CzcT-hxNjqF/